W tym sezonie ścierają się ze sobą dwa przeciwstawne trendy – opisana powyżej propozycja wyrazistego makijażu oraz tzw. healthy look. Każdy z nich jest równie popularny i znajduje swoje zwolenniczki. Podczas gdy mocny makijaż polecilibyśmy raczej na wieczór, wariant drugi jest idealnym rozwiązaniem na co dzień.
Podstawą „healthy look” jest nieskazitelna, zdrowa cera. Jeśli natura nie obdarzyła nas idealną skórą, możemy poprawić jej kondycję poprzez odpowiednią pielęgnację i dobór właściwego podkładu, który nawilży i rozświetli nasze twarze.
W tym sezonie makijaż oka skupia się na rzęsach, które powinny być wydłużone, zalotnie podkręcone i pogrubione. Cienie do powiek wybieramy delikatne, jasne i świetliste, najlepiej w tonacjach beżu i ciepłego brązu.
Usta zgodnie z zasadami „healthy look” są naturalne i świetliste. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie błyszczyk z drobinkami odbijającymi światło, lub szminka w odcieniu naturalnym dająca efekt lustrzanego blasku.
Przeciwstawne tendencje w wizażu umożliwiają nam dostosowanie wyglądu do okazji, stylu życia i własnych upodobań. Są jednak pewne wspólne trendy, które niezależnie od obranego stylu zapewnią nam nowoczesną, zgodną z duchem czasu prezencję:
Czekoladowo
Niezmiernie popularne w tym sezonie są odcienie czekolady, które rozjaśnią nasze bledsze o tej porze roku oblicze. W kosmetyce urosły one do rangi klasyki, dzięki swemu ciepłu, zmysłowości i wyrafinowaniu. Podczas gdy powieki możemy zaakcentować cieniem w kolorze gorzkiej czekolady, na policzki nałóżmy róż w odcieniu czekolady mlecznej.
Wyraziste brwi
Kosmetyczni eksperci są zgodni: czasy cienkich, wyskubanych kresek odeszły w zapomnienie. Jeśli chcemy uzyskać modny, nowoczesny wygląd, zapomnijmy o pęsecie. Naturalne, mocne i lekko podkreślone czarnym lub brązowym ołówkiem brwi są, zdaniem kreatorów mody, wyrazem siły i dumy kobiet.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »